Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  36. vesmírný týden 2020

36. vesmírný týden 2020

Mapa oblohy 2. září 2020 ve 21:00 SELČ (Stellarium)

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 31. 8. do 6. 9. 2020. Měsíc bude v úplňku. Jupiter a Saturn zdobí večer jižní obzor a kloní se k jihozápadu. Naopak stále výše vylézá na východě Mars. Ráno je pěkně vidět Venuše. Aktivita Slunce je opět nižší. Tento týden připomeneme dva velmi známé deep-sky objekty v podání našich čtenářů. Víkendová raketová nálož byla utlumena několika odklady, ale díky tomu nás v týdnu čeká několik startů. Nejvíce očekáváme start rakety Vega 2. září, která ponese nosič družic (dispenzer) vyrobený v Brně.

Obloha

Měsíc bude v úplňku ve středu 2. září v 6:22 SELČ.

Planety:
Jupiter (−2,5 mag) a Saturn (0,3 mag) jsou večer nad jihem a poměrně rychle se sklání nízko k jihozápadu. Naopak Mars (−1,9 mag) je vysoko již po půlnoci a nad ránem jsou ideální podmínky pozorování detailů na povrchu, především polární čepičky. Za svítání je vidět jasná planeta Venuše (−4,2 mag).

Velká červená skvrna (GRS) na Jupiteru bude poblíž středu kotoučku 2. září ve 2:50 SELČ, 4. 9. ve 22:30 a v noci ze 6. na 7. září krátce po půlnoci. Z úkazů měsíčků vybíráme tyto: 1. září přechází Io (od 21:53 SELČ měsíc a od 22:56 jeho stín). Mezitím, 1. 9. ve 22:20, nastává zákryt Ganymedu. 2. září ve 22:21 končí zatmění Io. 4. září přechází Europa (měsíc od 20:40 a stín od 22:50).

Aktivita Slunce je opět nízká, z povrchu zmizely i skvrny, které jsme tam teď mohli několik týdnů pozorovat, to však neplatí pro protuberance, které jsou viditelné v chromosférickém dalekohledu. Jak to na povrchu Slunce vypadá, lze kontrolovat na aktuálním snímku SDO. Ostatní snímky této vesmírné observatoře jsou zde.

Známé objekty letní a podzimní oblohy – to jsou nepochybně i mlhovina Laguna a galaxie v Andromedě. Oblast v souhvězdí Střelce, jejíž fotografii nám vložil do galerie Kamil Karlovský, už pomalu zapadá. Nachází se zde výrazné emisní mlhoviny M8 Laguna a M20 Trifid. Jsou to místa intenzivní tvorby nových hvězd. Rodící se hvězdy a jejich budoucí planetární systémy jsou skryty v globulích plynu. Nachází se zde i zářivé hvězdy, které silně erodují okolní mlhovinu svým hvězdným větrem, což vytváří typické bubliny uvnitř a tmavé sloupy okolního materiálu.

Mlhoviny M8 Laguna a M20 Trifid Autor: Kamil Karlovský
Mlhoviny M8 Laguna a M20 Trifid
Autor: Kamil Karlovský

Na fotografii Davida Boury vidíme typický objekt podzimní oblohy a okem vůbec nejvzdálenější ještě snadno viditelnou galaxii M31. Jedná se o relativně blízký ostrov stamiliard hvězd (světlo odtud putuje asi 2,5 milionu let) a společně s galaxií M33 v souhvězdí Trojúhelníku a naší Galaxií (Mléčnou dráhou) ji řadíme mezi spirální galaxie. Tato galaxie, dříve známá jako mlhovina v Andromedě, je nejen zajímavým mlhavým obláčkem, viditelným pouhým okem, ale pomohla nám udělat si lepší představu o rozlehlosti vesmíru. Právě zde byly proměřeny první cefeidy (pulsující proměnné hvězdy), kterými měříme vzdálenosti ve vesmíru.

M31 Galaxie Andromeda Autor: David Boura
M31 Galaxie Andromeda
Autor: David Boura

Kosmonautika

Start rakety Delta IV Heavy s velkou armádní družicí NROL-44 byl odložen nejprve na sobotu kvůli technickým problémům a potom minimálně o týden. V sobotu měla startovat i raketa Electron, která má v rámci mise pojmenované I Can’t Believe It’s Not Optical („nemohu uvěřit, že není optická“) vynést radarovou družici Sequoia firmy Capella Space. Start byl odložen kvůli počasí prozatím na pondělí.

Z plejády plánovaných startů vypadl start rakety Falcon 9 s družicí SAOCOM-1B, který musel být posunut kvůli odkladu startu Delty IV Heavy, ale nakonec možná poletí přeci jen už v noci na pondělí našeho času. Oba starty měl předběhnout Falcon 9 s 11. várkou družic Starlink, ale i tento start byl v neděli odpoledne odložen kvůli počasí, prozatím na úterý ve 14:29 SELČ.

Z našeho pohledu nejočekávanějším startem má být středeční start rakety Vega, která má na vršku mnoho malých družic na společném adaptéru (dispenzeru) vyrobeném českou firmou S.A.B. Aerospace z Brna.

Během týdne možná proběhne i let / skok testovacího exempláře SN6 Starship na Texaském kosmodromu Boca Chica.

Čína v pondělí 24. srpna pomocí rakety CZ-2D úspěšně vypustila družice Gaofen-9 05 určené na DPZ a družice Tiantuo-5 a Duo Gongneng Shiyan Weixing.

Výročí

6. září 1945 (75 let) se narodil americký astronom Stephen Singer-Brewster. Objevil několik planetek a kometu 105P/Singer Brewster.

Výhled na příští týden 

  • Výročí: Viking 2
  • Výročí: German Titov
  • Výročí: Luna 16
  • Výročí: Hayabusa u Itokawy

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v srpnu ke stažení v PDF.
Obloha aktuálně, sekce webu ČAS.
Přehled viditelnosti těles aj. (z Milevska).




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Úkazy na obloze - Gembec, Vesmírný týden, Singer-Brewster


18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Messier 106

Messier 106 (tiež známa ako NGC 4258) je prechodná špirálová galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Objavil ju Pierre Méchain v roku 1781. M106 je od Zeme vzdialená asi 22 až 25 miliónov svetelných rokov. M106 obsahuje aktívne jadro klasifikované ako Seyfert typu 2 a prítomnosť centrálnej supermasívnej čiernej diery bola preukázaná z rádiových vlnových pozorovaní rotácie disku molekulárneho plynu obiehajúceho vo vnútornej oblasti s priemerom svetelného roku okolo čiernej diery. NGC 4217 je možná spoločná galaxia Messier 106. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, GraXpert, Siril, Adobe photoshop 169x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 94x360 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 180 flats, master darks, master darkflats 20.4. až 30.4.2024

Další informace »