Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  66. letní astronomická expedice na Hvězdárně v Úpici se blíží

66. letní astronomická expedice na Hvězdárně v Úpici se blíží

66. letní astronomická expedice na Hvězdárně v Úpici
Autor: Martina Krahulová

Již po šedesáté šesté se Hvězdárna v Úpici v létě otevře pro účastníky takzvané letní astronomické expedice pro děti a mládež. Tradice této akce je stejně dlouhá jako doba existence hvězdárny samotné a nikdy nebyla přerušena. Na začátku letních práznin, od 4. do 14. července 2024, se budou mladí zájemci o astronomii moci pod kopulemi hvězdárny zdokonalovat ve svých astronomických znalostech. Letošní program bude trochu netradiční. Zaměříme se totiž částečně i na Měsíc.

Nejenom Měsíc bude naším astronomickým objektem číslo jedna. Nevynecháme ani ostatní astronomické obory a pozorování nebeských těles jak v noci, tak i ve dne, bude doprovázeno přednáškami, astronomickými pokusy i výrobou různých pomůcek. A nezapomeneme ani na typicky táborové aktivity jako sport a táborák.

Letní astronomická expedice v Úpici Autor: Letní astronomická expedice v Úpici
Letní astronomická expedice v Úpici
Autor: Letní astronomická expedice v Úpici

Letní astronomická expedice se koná již 66 let. První se na kopci nad Úpicí uskutečnila v roce 1959. Jejím zakladatelem byl první ředitel hvězdárny pan Vladimír Mlejnek. Během let se ve vedení expedice vystřídalo několik vedoucích či skupin vedoucích, dokonce i organizací, měnilo se i zaměření od akce zejména pro členy astronomických kroužků a zácvikové pozorovací meteorické “expedice”, až po pobyty s různorodými astronomickými pozorováními a programem.

V posledních letech jsme se malinko vrátili k myšlence starších expedic s důrazem na mladší účastníky a často i úplné začátečníky. Samozřejmě, vzhledem ke větší náročnosti programu, zejména během pozorování déle do nočních hodin, je potřeba, aby účastníci byli dosti samostatní.

Expedice Upice 2023 - 1 Autor: Archiv Hvězdárny v Úpici
Expedice Upice 2023 - 1
Autor: Archiv Hvězdárny v Úpici

Astronomickou expedici na Hvězdárně v Úpici si ovšem užije i zkušenější pozorovatel oblohy. Máme připravený program a činnosti jak pro úplného začátečníka, tak i pro zkušenějšího i zkušeného zájemnce o astronomii. Program je tvořen kromě pozorování objektů noční i denní oblohy o přednášky od úplných základů astronomie až po černé díry.

Expedičníci na pozemku hvězdárny bydlí ve vlastních stanech a je o ně postaráno s jídlem i pitím, sociálním zázemím i klidným prostředím.

Expedice Úpice 2023 - 2 Autor: Archiv Hvězdárny v Úpici
Expedice Úpice 2023 - 2
Autor: Archiv Hvězdárny v Úpici

Během expedice si účastníci sestavují důležité pomůcky pro vizuální astronomii (otočná mapka, atlas a červené světlo), programují počítače a vůbec získávají pro astronomy potřebné dovednosti. V noci se nováčci učí orientaci na obloze a vyhledávání objektů pomocí sestaveného atlasu. Pokročilejší si vyzkouší i pozorování a fotografování robotickými dalekohledy, přenosnými dalekohledy a samozřejmě i dalekohledy v kopulích hvězdárny. Ovšem, během naší expedice se i nováčci stávají pokročilejšími astronomy a i oni si vyzkouší těžší pozorovací disciplíny.

Specialitou letošního roku bude navíc zaměření na Měsíc, simulace astronautického výcviku a "přistání" na Měsíci.

Samozřejmě kromě astronomie nás čekají i táborové hry, sportování, filmy a táborák. A abychom nezapomněli, zajištěno bude samozřejmě i dobré stravování a pitný režim.

Podrobné údaje i s kontakty a přihlašovacími formuláři naleznete na některém z následujících odkazů. Oba Vás úspěšně provedou až právě k přihlašovacímu formuláři.

Expedici pořádá Hvězdárna v Úpici společně s Hvězdárnou v Prostějově a Východočeskou pobočkou České astronomické společnosti.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Expedice Úpice 2024
[2] Přihláška na stránce hvězdárny



O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.

Štítky: Letní astronomická expedice v Úpici


22. vesmírný týden 2024

22. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 27. 5. do 2. 6. 2024. Měsíc po úplňku spěje k poslední čtvrti, ale noci zůstanou poměrně světlé. Planety večer vidět nejsou a na ranní obloze je pouze velmi nízko Saturn a snaží se vylézt i Mars. V koronografu SOHO je Jupiter a Venuše. Aktivita Slunce je zvýšená, a navíc se k nám opět natočila aktivní oblast AR3663 a uvidíme, co přinese zatím schovaná AR3664. K večernímu pozorování vybízí kometa 13P/Olbers, případně C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). SpaceX bude provádět poslední přípravy k 4. testovacímu letu SuperHeavy Starship a mezitím Boeing má jednu z posledních možností na start Starlineru, jinak hrozí dlouhý odklad.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

S andělskými křídly

Pozorování polární záře na severním Plzeňsku - Plasy, 11.5.2024

Další informace »