Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Vo vesmíre sú najmenej dva bilióny galaxií

Vo vesmíre sú najmenej dva bilióny galaxií

Obrázok "HST GOODS-South field". Nový odhad počtu galaxií je 10-krát väčší než počet, ktorý vidíme na obrázku.
Autor: NASA / ESA / The GOODS Team / M. Giavalisco (UMass., Amherst)

Najnovší odhad množstva galaxií v našom vesmíre ponúkol tím odborníkov na čele s astrofyzikom Christopherom Conselicom z Nottinghamskej univerzity. Dospeli k názoru, že náš vesmír obsahuje najmenej 2 bilióny galaxií, čo je 10-krát viac, než koľko teoreticky môžeme pozorovať so súčasnými prístrojmi. 

Astronómovia použili snímky hlbokého vesmíru z Hubblovo teleskopu a ďalších ďalekohľadov a pretvorili ich do podoby 3D mapy. To im poskytlo možnosť odvodiť hustotu galaxií vo vybraných oblastiach vesmíru, z čoho dokázali určiť, koľko galaxií sme zatiaľ nepozorovali. Postupovali pritom tak, že zisťovali počty pozorovaných galaxií v rôznych obdobiach histórie vesmíru.

Výsledky výskumu tiež ukazujú, že keď bol vesmír len pár miliárd rokov starý, tak v ňom bolo 10-krát viac galaxií na jednotku objemu, než je vo vesmíre dnes. V tej dobe boli galaxie väčšinou malé, podobali sa trpasličím galaxiám, aké dnes sprevádzajú Mliečnu dráhu a ďalší veľké galaxie. Podľa Conseliceho je to dosť prekvapivé a naznačuje to, že vo vesmíre zrejme veľmi často galaxie navzájom splývajú, co vedie k znižovaniu ich množstva

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] phys.org



O autorovi

Viktória Zemančíková

Viktória Zemančíková

Mgr. Viktória Zemančíková, PhD. (*1990, Košice) je slovenská popularizátorka astronomie. Do hvězdné oblohy se zamilovala už jako malé dítě a vesmír je její celoživotní vášní. Je absolventka pomaturitního studia astronomie na Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanově a též pracovala na Hvězdárně a palnetáriu v Prešově. Vyjma hvězdnému nebi a vesmíru se věnovala filosofii a metodologii vědy v rámci doktorandského studia na Univerzitě Pavla Jozefa Šafárika v Košicích. Je autorkou astronomického kalendáře v časopise Quark a na stránkach Slovenského zväzu astronómov. Publikuje populárně-vedecké články na portálu www.pc.sk.

Štítky: Galaxie, Hubble Space Telscope


22. vesmírný týden 2024

22. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 27. 5. do 2. 6. 2024. Měsíc po úplňku spěje k poslední čtvrti, ale noci zůstanou poměrně světlé. Planety večer vidět nejsou a na ranní obloze je pouze velmi nízko Saturn a snaží se vylézt i Mars. V koronografu SOHO je Jupiter a Venuše. Aktivita Slunce je zvýšená, a navíc se k nám opět natočila aktivní oblast AR3663 a uvidíme, co přinese zatím schovaná AR3664. K večernímu pozorování vybízí kometa 13P/Olbers, případně C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). SpaceX bude provádět poslední přípravy k 4. testovacímu letu SuperHeavy Starship a mezitím Boeing má jednu z posledních možností na start Starlineru, jinak hrozí dlouhý odklad.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

S andělskými křídly

Pozorování polární záře na severním Plzeňsku - Plasy, 11.5.2024

Další informace »