Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Na obloze zazářil další bolid - 5. listopadu večer

Na obloze zazářil další bolid - 5. listopadu večer

Výřez z celooblohového snímku, na kterém je zachycen průlet bolidu EN051115 nad JZ Polskem. Na obrázku bolid letí zprava doleva.
Autor: Astronomický ústav AV ČR

Dnes večer, 5. 11. 2015 v 18:21:19-28 SEČ, zachytily automatické bolidové kamery České bolidové sítě přelet jasného a dlouhého bolidu. Díky jasné obloze nad naším územím byl tento tento bolid pozorován také velkým počtem náhodných svědků. Všem, kteří nám poslali svá pozorování, děkujeme a zde přinášíme první předběžný popis celého tohoto mimořádného jevu. Tyto výsledky jsou zatím založeny na analýze 3 snímků ze severních stanic Růžová, Lysá hora a Polom.

Z našich výpočtů jsme zjistili, že bolid letěl na sever od našeho území na JZ Polska a začal svítit ve výšce 89 km poblíž města Praszka. Letěl po jen 14 stupňů skloněné dráze k zemskému povrchu a pohasl ve výšce necelých 42 km poblíž města Lubin. Zaznamenaná světelná dráha byla dlouhá 187 km a trvala 9,2 sekundy. Během této doby se těleso zbrzdilo v atmosféře z původní rychlosti 22,5 km/s na konečných 7 km/s. Vzhledem k vysoké výšce konce bolidu nepředpokládáme pád meteoritů. Z našich výpočtů vyplývá, že tento jasný bolid, jehož jasnost v maximu  dosáhla téměř jasnosti Měsíce v úplňku, byl úlomkem meziplanetární hmoty, který se před srážkou se Zemí pohyboval po výstředné dráze mezi drahami planet Venuše a Jupiter a která byla necelých 9 stupňů skloněna k oběžné dráze Země kolem Slunce.

Průmět dráhy bolidu EN051115 na zemský povrch. Autor: Google/Pavel Spurný.
Průmět dráhy bolidu EN051115 na zemský povrch.
Autor: Google/Pavel Spurný.

RNDr. Pavel Spurný, CSc.RNDr. Jiří Borovička, CSc.
Oddělení meziplanetární hmoty
Astronomický ústav AV ČR



Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Štítky: Bolid


29. vesmírný týden 2024

29. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 7. do 21. 7. 2024. Měsíc bude na konci týdne v úplňku. Na obloze prochází nízko položenými souhvězdími a 17. 7. se potká s hvězdou Antares ve Štíru. Planety jsou nejlépe vidět ráno, především Saturn a zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je střední. Evropská raketa Ariane 6 při prvním startu uspěla a horní stupeň uvolňující palivo byl vidět i z ČR. Před 130 lety se narodil Georges Lemaître, který odvodil vztah rozpínání vesmíru známý dnes jako Hubbleův zákon. Před 55 lety proběhlo první přistání lidí na Měsíci, mise Apollo 11. Před 30 lety dopadla na Jupiter kometa Shoemaker-Levy 9.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

ISS nad západním obzorem

Další informace »