Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Vyhodnocení fotografické soutěže k problematice světelného znečištění
Josef Jíra Vytisknout článek

Vyhodnocení fotografické soutěže k problematice světelného znečištění

Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s Hvězdárnou v Rokycanech a Hvězdárnou a planetáriem Plzeň vyhlásila fotografickou soutěž se zaměřením na problematiku světelného znečištění. Cílem soutěže byla osvěta v problematice světelného znečištění a propagace správného osvětlení, zdravého životního stylu a ochrany životního prostředí.

Soutěž byla určena pro všechny fotografy bez rozdílu. Vedle fotografické soutěže bylo jejím cílem i získání co nejširšího fotografického podkladového materiálu týkajícího se problematiky světelného znečištění. Tento materiál bude po skončení soutěže použit na propagaci nápravy a průběžného zlepšování situace v oblasti světelného znečištění.

Soutěže se zúčastnilo 80 autorů s celkovým počtem 591 fotografií. Podrobné informace o soutěži najdete na http://www.astro.zcu.cz/svetlo/skylight.html kde zároveň naleznete i kompletní seznam výherců včetně jejich fotografií. O tom, že se vyplatilo soutěže zúčastnit, vypovídá i fakt, že výherci byli oceněni nejen finančně, ale i věcnými cenami od sponzorů soutěže - firma Supra Praha s.r.o. a Společnost Astropis.

Při vyhodnocování soutěže byla porota, dle pravidel soutěže, vázána výběrem maximálně tří snímků v každé kategorii. Zajímavých snímků bylo ale mnohem víc, a tak byla vyhlášena ještě soutěžní kategorie "Cena diváků". Veřejnost měla možnost si zvolit ten úplně nejzajímavější a nejzdařilejší snímek ze všech kategorií. Absolutním vítězem se stal Martin Kákona s fotografií jihočeského Temelína "Nesvítí někdo zbytečně?". Cenu pro vítěze této kategorie - triedr - věnovala firma Supra Praha, s.r.o. Zároveň byl vylosován jeden z hlasujících účastníků soutěže "Cena diváků" - Karel Hojdar, který obdrží předplatné astronomického časopisu Astropis.

Vítězné snímky

kat1-1.jpg
Kat1-1
Vítěz kategorie - Jak rozhodne nesvítit a zároveň absolutní vítěz
soutěže o "Cenu diváků"
Nesvítí někde zbytečně?
Ma rtin Kákona, České Budějovice
kat2-1.jpg
Kat2-1
Vítěz kategorie - Správné světlo
Vídeň noc (seriál)
Karel Mokrý, Praha
kat3-1.jpg
Kat3-1
Vítěz kategorie - Variace na téma světlo a tma
Inverze (seriál)
Jan Kondziolka, Karviná

Předávání ceny absolutnímu vítězi

IMG_9415.jpg
IMG_9416.jpg

Co říct závěrem? Jako jeden z organizátorů soutěže, který se podílel na této soutěži, bych chtěl poděkovat jmenovitě několika spolupracovníkům, kteří věnovali nemalou část svého volného času do příprav tak zajímavé soutěže. Můj dík patří Marku Česalovi, Rosťovi Medlínovi, Karlu Mokrému, Pavlu Suchanovi a Lumíru Honzíkovi.




O autorovi

Josef Jíra

Josef Jíra

Josef Jíra se narodil v Opočně v roce 1977 a k astronomii ho přivedl zájem o přírodní vědy. V dětství navštěvoval hvězdárnu v Rokycanech. Vystudoval obor fyzika – astronomie na PF ZČU v Plzni, účastnil se také odborných stáží na observatoři Hoher List či Schülerlabor Astronomie am Carl-Fuhlrott-Gymnasium Wuppertal. Je aktivním členem Západočeské pobočky České astronomické společnosti, odborné skupiny pro tmavou oblohu a členem zákrytové sekce. Koordinuje aktivity v Manětínské oblasti tmavé oblohy a popularizuje astronomickou fotografii. V současné době se věnuje historii astronomie v západních Čechách.



19. vesmírný týden 2024

19. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 6. 5. do 12. 5. 2024. Měsíc bude v novu a čeká nás extrémně mladý srpek na večerní obloze. Slunce je hodně aktivní, nastaly silné erupce. Oblohu ozdobila slabá polární záře a nečekaně s ní se objevil i deorbitující horní stupeň Falconu 9. Planety jsou v tomto týdnu velmi obtížně viditelné. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Na ranní obloze létají éta Aquaridy. K odvrácené straně Měsíce se vydala čínská sonda Chang’e 6 a na čínské orbitální stanici Tiangong se vyměnily tříčlenné posádky. Před 60 lety se narodil český astronom a popularizátor Václav Knoll. Před 15 lety proběhla poslední oprava vesmírného dalekohledu HST.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Detail

Foto na ohnisku 20 mm Dx

Další informace »