Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Hvězdy jsou nejjasnější v Antarktidě

Hvězdy jsou nejjasnější v Antarktidě

píprava pro stavbu dalekohledu v Antarktidi
píprava pro stavbu dalekohledu v Antarktidi
Vyvýšená náhorní plošina, téměř bezvětrná, v centrální oblasti Antarktidy, je na Zemi nejlepším místem pro pozorování hvězd. Svědčí o tom výsledky malého automatického dalekohledu. Výsledky jsou tak skvělé, že toto místa by mohlo být nejlepším pro nové dalekohledy, navržené pro hledání života na jiných planetách.

Snímky získané z astronomické testovací stanice Dome C (75° j.z.š., 3.260 m n. m. a 1.600 km od jižního pólu), jsou 3krát ostřejší a 6krát jasnější než ty nejlepší observatoře ve středních šířkách, včetně Havajských ostrovů a Chile. Některé jsou srovnatelné i s obrázky z HST. Australský tým od března do května 2004 sledoval dalekohledem o průměru 85 mm 4 jasné hvězdy. "Chvění" způsobené turbulencí atmosféry činilo jen 0,27 obloukové vteřiny, při výborných pozorovacích podmínkách pouze 0,07", ve srovnání s 0,5 až 1,0" z nejlepších pozemských dalekohledů.

"Dá se předpokládat, že především stanice Dome C by mohla být fantastickým místem pro pozorování hvězd," řekl Michael Ashley z univerzity v Novém Jižním Walesu (Austrálie). "V místě s polárními nocemi by ale tato měření byla velmi náročná a deprimující."

Výsledky jsou "extrémně vzrušující", říká James Lloyd, profesor astronomie Cornellovy univerzity (USA). "Dome C by byl dokonalým místem pro "extrémně velký dalekohled" o průměru 30 metrů a více. Ale i dalekohled o průměru 2 m by byl schopen dělat snímky srovnatelné s Hubblem."

Zdroj: www.newscientist.com
Převzato:Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi



22. vesmírný týden 2024

22. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 27. 5. do 2. 6. 2024. Měsíc po úplňku spěje k poslední čtvrti, ale noci zůstanou poměrně světlé. Planety večer vidět nejsou a na ranní obloze je pouze velmi nízko Saturn a snaží se vylézt i Mars. V koronografu SOHO je Jupiter a Venuše. Aktivita Slunce je zvýšená, a navíc se k nám opět natočila aktivní oblast AR3663 a uvidíme, co přinese zatím schovaná AR3664. K večernímu pozorování vybízí kometa 13P/Olbers, případně C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). SpaceX bude provádět poslední přípravy k 4. testovacímu letu SuperHeavy Starship a mezitím Boeing má jednu z posledních možností na start Starlineru, jinak hrozí dlouhý odklad.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

S andělskými křídly

Pozorování polární záře na severním Plzeňsku - Plasy, 11.5.2024

Další informace »