Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Spirit objevuje Kolumbijské kopce

Spirit objevuje Kolumbijské kopce

Po dlouhé cestě přes Gusevův kráter, terénní vozidlo Spirit přijelo koncem minulého měsíce na úpatí Kolumbijských kopců. Vědci věří, že tyto kopce jsou starší než rovina, která je obklopuje. Steve Squyres, vedoucí této mise, poskytl pro Astrobiology Magazine, exkluzivní rozhovor, ze kterého vybíráme pasáž o hledání cesty vzhůru na Kolumbijské kopce.

"Nemáme žádnou představu jak se tyto kopce vytvořily. Tyto jsou neuvěřitelně staré. Mohou mít jednoduchou geologii, ovšem může to být také právě naopak. Mohou být velmi komplexním útvarem. Problém je, že jsou pro nás velmi velké a nelze je celé prozkoumat.

Jsou příkré a mají nebezpečné svahy, jsou prostě obrovské pro vozidlo rozměrů jako je to naše. Nemáme s čím srovnávat. Není žádný manuál, který by říkal, že můžete jet tam a tam a pak udělat to a to. A tak se zatím chystáme jen se dívat do kopce a rozhlížet se kolem, abychom našli zajímavá místa, jako jsou například výchozy geologických vrstev a teprve pak se na ně zajet podívat.

Teď nás ale trápí jiná věc, kterou musíme mít neustále na paměti. Touto věcí je, že elektrické napájení vozidla je opravdu, ale opravdu na hraně funkčnosti. Na slunečních článcích je hodně prachu a navíc jsme pěkně daleko na jihu, když Slunce nám každý den utíká dál a dál k severu. Tím výkon článků dále klesá.

Steve Squyres
Na stavu elektrického napájení pak závisí, kudy se do kopců vydáme. Jestli vyrazíme k severu, bude to s napájením o hodně lepší. Jestli ale pojedeme k jihu, může to být o hodně horší. Také máme na výběr jak vyjet do kopce. Přímá cesta, to je 50 metrů vzhůru, bez starostí, žádný problém, ale kopec má svah směrem na jih.

Alternativně, máme možnost nepřímé cesty. Je 3x delší, ale kopec má svah obrácený k severu po celou dobu cesty. Možná, že bychom na tom, touto cestou byli lépe, protože to článkům přidá více slunečního svitu a tím i energie.

Tak vyřešení problému, jak se pustit do nějakého druhu útoku na kopce není jednoznačné. Nejlepší cesta jak jít na věc nemusí být zřejmá na první pohled.

Šplhal jsem do kopců a často jsem hledal vhodnou cestu. Mnoho těchto aspektů je mě důvěrně známých. Chceme najít svah, který není nad naše schopnosti. Ale nikdy před tím jsem si při tom nemusel dělat starosti s nakloněním slunečních článků směrem ke Slunci. Je to opravdu zajímavé cvičení."

Zdroj: Astrobiology Magazine
Převzato od Hvězdárny Uherský Brod




O autorovi



22. vesmírný týden 2024

22. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 27. 5. do 2. 6. 2024. Měsíc po úplňku spěje k poslední čtvrti, ale noci zůstanou poměrně světlé. Planety večer vidět nejsou a na ranní obloze je pouze velmi nízko Saturn a snaží se vylézt i Mars. V koronografu SOHO je Jupiter a Venuše. Aktivita Slunce je zvýšená, a navíc se k nám opět natočila aktivní oblast AR3663 a uvidíme, co přinese zatím schovaná AR3664. K večernímu pozorování vybízí kometa 13P/Olbers, případně C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). SpaceX bude provádět poslední přípravy k 4. testovacímu letu SuperHeavy Starship a mezitím Boeing má jednu z posledních možností na start Starlineru, jinak hrozí dlouhý odklad.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

S andělskými křídly

Pozorování polární záře na severním Plzeňsku - Plasy, 11.5.2024

Další informace »