Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Výsledky českého týmu na XIX. Mezinárodní astronomické olympiádě v Kyrgyzstánu

Výsledky českého týmu na XIX. Mezinárodní astronomické olympiádě v Kyrgyzstánu

Český tým na XIX. IAO (zleva: Jiří Vala, Hana Lounová, Martin Pecár, Lenka Soumarová, Radek Kříček, Denis Müller, Jáchym Bareš a Jan Kožuško) Autor: Jan Kožuško
Český tým na XIX. IAO (zleva: Jiří Vala, Hana Lounová, Martin Pecár, Lenka Soumarová, Radek Kříček, Denis Müller, Jáchym Bareš a Jan Kožuško)
Autor: Jan Kožuško
Český tým přivezl z XIX. Mezinárodní astronomické olympiády (XIX. IAO) v Biškeku a Cholpon-Ata (Kyrgyzstán, 12. – 21. října) stříbrnou a bronzovou medaili.

Letos se soutěž po třech letech vrátila do střední Asie. První dva dny strávili studenti v Biškeku, kde se ve Státní opeře konal výpravně pojatý zahajovací ceremoniál. Poté se soutěžící přesunuli do 250 km vzdáleného letoviska Cholpon-Ata u jezera Issyk-Kul v nadmořské výšce 1609 metrů. Týdenní program doprovodily přednášky, prohlídka Biškeku, kulturní program ve středisku Ruh Ordo a exkurze do kaňonu Semenov.

Na zahajovacím ceremoniálu promluvil kyrgyzský ministr školství. Pro Kyrgyzstán (5,5 milionu obyvatel, HDP na obyvatele 10x menší než v ČR) je péče o talentovanou mládež a umožnění mezinárodního setkávání nadaných žáků prioritou. Konání XIX. IAO významně podpořila kyrgyzská vláda, pestrý odborný a kulturní program byl pečlivě připraven. Mezinárodní účastníci tak k zemi získali velmi kladný vztah a v budoucnu do ní v rámci odborné spolupráce znovu zavítají. Uspořádání mezinárodní olympiády je pro hostitelskou zemi výbornou investicí s dlouhodobým potenciálem, kterou řada států dokáže efektivně využít. Česká astronomická společnost již byla Výborem Mezinárodní astronomické olympiády oslovena s nabídkou pořadatelství a nyní hledá způsoby, jak celé akci zajistit odpovídající podporu.

Stříbrnou medaili získal Denis Müller z Gymnázia Budějovická v Praze a bronzovou medaili získal Jiří Vala z Gymnázia, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Mikulov. Čestná uznání obdrželi Martin Pecár z Masarykova gymnázia, Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické ve Vsetíně, Hana Lounová a Jáchym Bareš z Gymnázia Olomouc-Hejčín. Delegaci vedli Ing. Jan Kožuško a Mgr. Lenka Soumarová ze Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně a České astronomické společnosti. Jako pozorovatel skupinu doprovázel Mgr. Radek Kříček z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

V příštím roce se starší studenti utkají v Indonésii na 9. IOAA (Mezinárodní olympiáda v astronomii a astrofyzice) a mladší studenti v Bulharsku na XX. IAO. Na obě soutěže plánujeme vyslat český tým, aby své síly na mezinárodním poli mohli v roce 2015 poměřit další nadaní čeští žáci a studenti.

Astronomickou olympiádu pořádá Česká astronomická společnost ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Johanna Palisy (VŠB-TU Ostrava) za podpory MŠMT a dalších subjektů. Ve školním roce 2014/2015 probíhá 12. ročník a do školního kola se mohou zapojit žáci druhého stupně základních škol a studenti všech ročníků středních škol. Úspěšní řešitelé postupují do krajského kola a nejlepší se utkají na jaře 2015 v celostátním finále. Více informací naleznete na olympiada.astro.cz.

Kontakt a informace

Web Astronomické olympiády: http://olympiada.astro.cz
Ústřední komise Astronomické olympiády: olympiada@astro.cz

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Odbor pro mládež: Ing. Jaroslav Froulík Jaroslav.Froulik@msmt.cz
Tiskový tajemník České astronomické společnosti: Pavel Suchan - suchan@astro.cz, 737 322 185
Předseda Ústřední komise Astronomické olympiády: Ing. Jan Kožuško - kozusko@astro.cz, 776 200 522

Více o XIX. Mezinárodní astronomické olympiádě (XIX. IAO) najdete na www.issp.ac.ru/iao/2014/.
Více o 8. Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice (8. IOAA) najdete na www.ioaa2014.ro. K výsledkům českého týmu na 8. IOAA vydala Česká astronomická společnost tiskovou zprávu dne 14. srpna 2014.




O autorovi

Jan Kožuško

Jan Kožuško

Narodil se v roce 1981 v Jičíně. O astronomii se zajímá od svých sedmi let. Od roku 1994 je úzce spjat se Štefánikovou hvězdárnou v Praze, kde po absolvování astronomického kroužku a kurzu působil jako demonstrátor a odborný pracovník. Vedl přístrojová praktika astronomického kurzu a sekci pozorovatelů Slunce, připravoval dětské dny a další akce. Do České astronomické společnosti vstoupil v roce 1999. Od roku 2004 je členem ústřední komise Astronomické olympiády a v roce 2010 se stal jejím předsedou.

Štítky: Astronomická olympiáda


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »