Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Knížka Sluneční hodiny na pevných stanovištích

Knížka Sluneční hodiny na pevných stanovištích

Nakladatelství Academia právě vydalo knížku "Sluneční hodiny na pevnýchstanovištích. Čechy, Morava, Slezsko a Slovensko".Najdete zde především katalog 2094 slunečních hodinna pevných stanovištích v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku.Jedná se o první soupis svého druhu a rozsahu.Součástí knihy jsou i texty o principech fungování slunečních hodin,jejich stavbě a obnově, gnómonických zajímavostech a nejhezčích(ne nutně nejznámějších) slunečních hodinách na našem území.

Sluneční hodiny jsou pozoruhodné kulturní památky.Snoubí se v nich matematika, geometrie, astronomie s uměním,architekturou či řemeslem. Bývají krásnou ozdobou budova veřejných prostranství, připomínkou spojení našeho životase Sluncem, vynikající učební pomůckou.

Editorský kolektiv (Miroslav Brož, Miloš Nosek, Jan Trebichavskýa Drahomíra Pecinová) se snaží na čtyř stech stranách shrnoutpoznatky o našich slunečních hodinách a zpřístupnit ješiroké veřejnosti.

Mimo výše zmíněný katalog a gnómonické texty knížka obsahujenámět na vycházku za pražskými slunečními hodinami.Na přiloženém CD-ROM je k dispozici elektronická verze katalogus 4863 obrázky slunečních hodin a také program SHC, pomocíkterého lze navrhnout číselník slunečních hodin.

Případné zájemce o knížku, odkazujeme na tyto adresy:

http://www.astrohk.cz/slunecni_hodiny.html
http://www.academia.cz
http://www.kosmas.cz




O autorovi



22. vesmírný týden 2024

22. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 27. 5. do 2. 6. 2024. Měsíc po úplňku spěje k poslední čtvrti, ale noci zůstanou poměrně světlé. Planety večer vidět nejsou a na ranní obloze je pouze velmi nízko Saturn a snaží se vylézt i Mars. V koronografu SOHO je Jupiter a Venuše. Aktivita Slunce je zvýšená, a navíc se k nám opět natočila aktivní oblast AR3663 a uvidíme, co přinese zatím schovaná AR3664. K večernímu pozorování vybízí kometa 13P/Olbers, případně C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). SpaceX bude provádět poslední přípravy k 4. testovacímu letu SuperHeavy Starship a mezitím Boeing má jednu z posledních možností na start Starlineru, jinak hrozí dlouhý odklad.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

S andělskými křídly

Pozorování polární záře na severním Plzeňsku - Plasy, 11.5.2024

Další informace »