Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomická expedice - Váš první kontakt s vesmírem

Astronomická expedice - Váš první kontakt s vesmírem

Areál hvězdárny v Úpici
Areál hvězdárny v Úpici
Baví vás noční život? Rádi ponocujete? Přitahuje vás vesmír a astronomie vůbec? Pokud je tomu tak, pak neváhejte a přijeďte na Astronomickou expedici 2006. Stanete se tak jedním z několika desítek středoškoláků a vysokoškoláků, které dohromady váže společný zájem o hvězdné nebe.

Letošní "letní škola astronomie" proběhne jako každý rok na pozemku Hvězdárny v Úpici. Od 14. do 30. července se každý večer můžete stát skutečným pozorovatelem hvězdné oblohy a prozkoumat ty nejkrásnější objekty blízkého i vzdáleného vesmíru. Akci nebývalého rozsahu, která nemá ve střední Evropě obdoby, spolupořádá i Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně a společnost Amatérská prohlídka oblohy. Právě tyto instituce zapůjčují dalekohledy a vysílají sem i řadu kvalifikovaných pracovníků.

Na podkrkonošské hvězdárně na vás bude čekat tým odborných vedoucích složený především ze studentů vysokých škol s přírodovědným zaměřením. Pod jejich vedením proniknou i úplní začátečníci do tajů souhvězdí, poznají svět Sluneční soustavy a ke konci expedice se hravě vyznají na obloze. Zkušenější pozorovatelé si mohou prohloubit své dosavadní znalosti a radovat se z nádherně temné noční oblohy.

Všichni expedičníci bydlí ve stanech, které si postaví na pozemku hvězdárny. K dispozici mají kvalitní sociální zařízení a sprchy s teplou vodou. Samozřejmě nechybí ani čtyři jídla denně (snídaně, oběd, večeře a půlnoční svačina pro noční hladovce). Přednášky probíhají v zastřešené přednáškové místnosti s digitálním projektorem.

Nezanedbáváme ani přístrojové vybavení. Budou na vás čekat středně velké dalekohledy, fotografické komory s fotoaparáty, CCD kamera, webkamera a několik počítačů s přístupem k internetu.

Běžný expediční den je od rána až do večera nabitý zajímavými přednáškami. Rovným dílem je zastoupena jak praktická, tak teoretická astronomie, výjimkou nejsou ani přednášky z meteorologie či planetární geologie. Nechybí ani netradiční experimenty (tvorba impaktních kráterů, stavba spektroskopu) a expedici každoročně navštíví také řada významných astronomů. V minulých letech například Marcel Grün, Jiří Grygar, Zdeněk Pokorný či Zdeněk Mikulášek...

Denní program expedice začíná o půl jedenácté snídaní, následuje dopolední zpracování pozorování z předešlé noci a ve dvě hodiny pravidelný oběd. Po obědě je zpravidla připravena další přednáška, v opačném případě má každý z expedičníků osobní volno. Přednášky probíhají rovněž každý den po večeři, po setmění se v případě hezkého počasí pozoruje až do půl třetí. V době osobního volna se můžete zajít vykoupat na blízké koupaliště či splav, zahrát si volejbal na hvězdárenském hřišti nebo si jen tak lenošit či dospávat předešlou noc. Pokud nám počasí nepřeje, máme v záloze náhradní program v podobě zajímavé přednášky nebo filmového večera. Každoročně dojde i na bojovou hru.

Chcete-li se i vy zúčastnit této jedinečné akce, neváhejte a kontaktujte nás. Expedice je určena především studentům středních a vysokých škol od 15 let do 25 let.Hledáte-li více informací, navštivte webové stránky http://expedice.astronomie.cz. Kontaktní adresa pro předběžné přihlášky a dotazy je Jan Píšala, Bieblova 7, Brno, 613 00 nebo email expedice@hvezdarna.cz. Přihlášky sbíráme do 1. března 2006.




Seriál

  1. Astronomická expedice 2024 – Staň se na 15 dní astronomem!
  2. Malé ohlédnutí za Astronomickou expedicí 2023
  3. Pozvánka - Astronomická expedice 2023
  4. Astronomická expedice 2022
  5. Pozvánka – Astronomická expedice 2022
  6. Astronomická expedice v Sítinách 2021
  7. Jaká byla Astronomická expedice 2020?
  8. Pozvánka - Astronomická expedice 2020
  9. Pozvánka - Astronomická expedice Úpice 2019
  10. Pozvánka - Astronomická expedice Úpice 2018
  11. Zahráli jsme si na oděvní návrháře a vyzkoušeli kyanotypii – historickou fotografickou techniku
  12. Astronomická expedice Úpice 2017 - nejlepších 16 dnů v roce
  13. Hon na Mezinárodní vesmírnou stanici
  14. Astronomická expedice 2017
  15. Lampička pro astronomy se superkondenzátorem
  16. Astronomická expedice: Modely raket
  17. Astronavigace na Astronomické expedici
  18. Experiment: rozbíjeli jsme “asteroid”
  19. Toužíte po letním dobrodružství? Pojeďte s námi na Astronomickou expedici!
  20. Astronomická expedice 2015
  21. Astronomická expedice Úpice 2014
  22. Astronomická expedice 2013
  23. Astronomická expedice 2012
  24. Astronomická expedice 2009 - Procestujte Galaxii
  25. Astronomická expedice 2008 – Mezi nebem a Zemí
  26. Astronomická expedice 2007 - Vaše cesta do vesmíru
  27. Astronomická expedice 2005 - Vesmír v hrsti
  28. Astronomická expedice - Váš první kontakt s vesmírem
  29. Astronomická expedice Úpice


O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »