Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Kulatý stůl - Astronomie a současnost

Kulatý stůl - Astronomie a současnost

J. Grygar v pořadu Hlubinami vesmíru. Autor: TV Noe
J. Grygar v pořadu Hlubinami vesmíru. Autor: TV Noe
V pátek 24. června 2011 připravuje TV Noe na 20:00 hodin opravdový bonbónek nejen pro příznivce pořadu Hlubinami vesmíru, a sice živé vysílání Kulatého stolu o aktuálním dění v astronomii. Hosty budou dva astronomové vpravdě povolaní. Prvním bude astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc. z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR a druhým pak děkan Filozoficko přírodovědecké fakulty Slezské univerzity Prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc., s kterým právě pořad Hlubinami vesmíru na téma skrytá hmota, skrytá energie či velmi hmotné objekty, běží.

Výzkum v přírodních vědách a v astronomii obzvlášť doslova letí a sotva člověk zachytí nový objev či převratnou myšlenku, je vpravdě již zastaralá. Zastavme se tedy na chviličku u tohoto strhujícího výzkumu. Páni astronomové společně s moderátorem pořadu Jindřichem Suchánkem budou diskutovat o nejnovějších poznatcích nejen u těles Sluneční soustavy, či tzv. hlubokého vesmíru, ale snad zbude i pár okamžiků na filozofii vesmíru.

Pořad bude živý, a tak bude možné klást otázky skrze e-mail, SMS či přímo telefonicky do studia.

Co nám přinášejí miliardy kilometrů vzdálené sondy? Co nového můžeme od jejich bádání očekávat? Jaké se připravují neuvěřitelné přístroje pro výzkum vesmíru a k čemu budou sloužit? Kam chvátá vesmír a jaká je jeho budoucnost? Co nám sdělují vzdálené galaxie, kvazary či černé díry? Bude opravdu v roce 2012 konec světa? Jak vznikl vesmír, kam spěje a kam spějeme i my? Nejen na tyto otázky jsou jistě naši hosté připraveni odpovídat.

Pokud tedy navštívíte v pátek 24. června večer od 20 hodin vysílání TV Noe, pohodlně se usaďte a vydejte se s námi směrem nekonečno...

Živé vysílání TV Noe
Anonce pořadu + reprízy




O autorovi



18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Polární záře

Polární záře z jihu Moravy

Další informace »