Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Fotogalerie: Perseidy 2018

Fotogalerie: Perseidy 2018

Perseida 12. 8. 2018
Autor: Martin Gembec

Meteorický roj Perseid měl v roce 2018 výborné pozorovací podmínky, protože Měsíc byl poblíž novu. Na mnoha místech ČR i Slovenska navíc přálo počasí. Řada čtenářů sdílela své fotografie běžných jasných meteorů i bolidů a nechybí ani animace kouřové stopy po průletu takového jasného meterou / bolidu. Děkujeme.

Podařilo se vám takový meteor vyfotografovat a nebo i vidět okem? Zašlete nám své snímky pomocí formuláře a ty zdařilé zároveň do České astrofotografie měsíce.

Ne každá stopa na obrázku sice může znamenat meteor z roje Perseid, ale to samozřejmě nevadí. Perseidy mají na snímku většinou nerovnoměrně silnou stopu před a po maximálním zjasnění. Naopak záblesky družic jsou často symetricky jasné na obě strany. Meteory z roje Perseid jsou navíc typické tím, že začátek stopy bývá zelený a konec do červena nebo bílý. Stopa meteoru musí samozřejmě jakoby směřovat z radiantu v souhvězdí Persea.

 


Náhled Kategorie Místo pořízení Datum Autor


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »