Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Cassini naveden na dráhu k Titanu

Cassini naveden na dráhu k Titanu

Cassini_5.jpg
Kosmická sonda Cassini/Huygens úspěšně dokončila 51 minut trvající zážeh motoru, který ji má navést na novou oběžnou dráhu okolo Saturnu. Manévr byl nezbytný k udržení kosmické lodi mimo prstence a pro první opravdu blízký přelet okolo Saturnova měsíce Titanu, letos 26.října.

Vzdálenost oběžné dráhy sondy od středu Saturnu je nyní asi 9 milionů kilometrů a její relativní rychlost vzhledem k Saturnu byla před zážehem motoru okolo 325 metrů za sekundu. Jen pro srovnání, absolutní rychlost sondy 30.června, v době příletu na oběžnou dráhu okolo Saturnu, byla asi 30.000 metrů za sekundu.

Dnešní manévr byl třetím nejdelším zážehem motoru sondy Cassini a posledním plánovaným. Délka zážehu motoru při brzdění pro navedení na oběžnou dráhu okolo Saturnu byla 97 minut a korekční manévr v kosmickém prostoru, v prosinci 1998, byl dlouhý 88 minut.

Po dnešní úpravě dráhy se 26.října sonda přiblíží k Titanu mnohem blíž než při posledním průletu. Tentokrát poletí sonda okolo měsíce ve vzdálenosti jen 1.200 kilometrů a jak se vyjádřil letový inženýr sondy Joel Signorelli, "namočíme si prst u nohy do jeho atmosféry". První blízký průlet okolo tohoto měsíce se odbyl hned 2.července, vzdálenost sondy od povrchu však byla celých 340.000 kilometrů.

Během příštích čtyřech let, Cassini vykoná až 45 nízkých přeletů okolo Titanu. Nejblíže k povrchu měsíce se sonda ocitne ve vzdálenosti jen 950 kilometrů. V lednu 2005 pak evropské přistávací pouzdro Huygens sestoupí až na povrch tohoto měsíce.

Zdroj: JPL
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



22. vesmírný týden 2024

22. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 27. 5. do 2. 6. 2024. Měsíc po úplňku spěje k poslední čtvrti, ale noci zůstanou poměrně světlé. Planety večer vidět nejsou a na ranní obloze je pouze velmi nízko Saturn a snaží se vylézt i Mars. V koronografu SOHO je Jupiter a Venuše. Aktivita Slunce je zvýšená, a navíc se k nám opět natočila aktivní oblast AR3663 a uvidíme, co přinese zatím schovaná AR3664. K večernímu pozorování vybízí kometa 13P/Olbers, případně C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS). SpaceX bude provádět poslední přípravy k 4. testovacímu letu SuperHeavy Starship a mezitím Boeing má jednu z posledních možností na start Starlineru, jinak hrozí dlouhý odklad.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

V zajetí barev

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2024 obdržel snímek „V zajetí barev“, jehož autorem je Pavel Váňa   Kdo by neměl rád jaro, kdy po studených zamračených  dnech, skrovně prosvětlených hřejivými slunečními paprsky se příroda začíná probouzet. Zelenající se stromy jsou

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

S andělskými křídly

Pozorování polární záře na severním Plzeňsku - Plasy, 11.5.2024

Další informace »