Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu startu lodi Sojuz TMA-07M
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu startu lodi Sojuz TMA-07M

Start Sojuzu TMA-07M Autor: NASA
Start Sojuzu TMA-07M
Autor: NASA
Z promrzlého kosmodromu Bajkonur v kazašských stepích ve středu 19. prosince 2012 za soumraku místního času vzlétnula loď Sojuz TMA-07M s třemi kosmonauty z různých koutů světa, jež si budou až do května užívat pohled na Zemi shora. Start proběhl ve 13:12 SEČ, přenos zde byl zahájen v půl jedné po poledni.

Videozáznam startu z vysílání TV NASA. (zdroj: NASA)


13:35 Náš přenos končí, děkujeme za Vaši přízeň. TV NASA plánuje reprízy startu.

13:32 Loď Sojuz ještě dnes čekají první dva ze čtyř zážehů DVB, které zvýší rychlost lodě a přiblíží ji ke kosmické stanici. Kosmonauti dostávají povolení otevřít hledí přilb, tlak i atmosféra v Sojuzu jsou v normálu.

13:30 Solovjov, letový ředitel v Koroljovu, které právě přebralo řízení mise, gratuluje posádce k úspěšnému startu a potvrzuje, že vše na palubě Sojuzu vypadá dle telemetrie dobře.

Roman Romaněnko a Chris Hadfield: první okamžiky na oběžné dráze. Autor: TV NASA
Roman Romaněnko a Chris Hadfield: první okamžiky na oběžné dráze.
Autor: TV NASA
13:27 Dle komentátora TV NASA Joshe Byerlyho se během startu neobjevil ani jediný technický problém. Sojuz obíhá Zemi po dráze s parametry výšky v apogeu 230 krát 190 kilometrů v perigeu.

13:25 Ačkoli start vzal Sojuzu necelých devět minut, cesta ke stanici mu vezme více než dva dny. S komplexem ISS se má spojit v pátek 21. prosince v 15:12 SEČ, tedy přesně 50 hodin po startu.

13:22 Vysunutí a aktivace solárních panelů a antén byly údajně úspěšné, řízení mise přebírá řídící středisko v Koroljovu u Moskvy. Letová kontrola Bajkonur se s posádkou Sojuzu loučí gratulacemi k úspěšnému startu a přáním štěstí během jejich mise.

13:21 Poslední stupeň rakety byl necelých 9 minut po startu vypnut. Došlo k okamžité separaci lodě, která nyní vyklápí své solární panely a komunikační a navigační antény. Trio je na oběžné dráze.

13:19 Rychlost je 6 km/s, vše vypadá dobře, zbývá asi minuta a půl hoření motoru. Let probíhá bezvadně.

Animace oddělení druhého a třetího stupně nad Zemí Autor: Roskosmos
Animace oddělení druhého a třetího stupně nad Zemí
Autor: Roskosmos
13:17 Čtyři minuty a 58 vteřin po startu byl impulsem zážehu třetího stupně oddělen stupeň druhý ve výšce 170 km. Třetí stupeň, poháněný motorem RD 0110 byl zapálen na asi 240 sekund a bude automaticky vypnut, až bude dosaženo požadované rychlosti. Druhý stupeň dopadne do neobydlených stepí západního Kazachstánu.

13:15 Dvě minuty a 40 sekund po startu došlo k odhození aerodynamického krytu lodi, tato komponenta by již dále představovala hmotnostní zátěž a překážku. Záchranná věž přestala být součástí rakety již chvíli před krytem.

13:14 Minutu a 58 sekund po startu raketa odhodila vyhořelé pomocné motory, jejichž čtyři exempláře byly seskupené kolem druhého stupně a souhrnně považovány za stupeň první. Díky jasnému počasí na Bajkonuru to bylo patrné na černé mrazivé obloze.

Oddělení prvního stupně. Autor: TV NASA
Oddělení prvního stupně.
Autor: TV NASA
Raketa je dále poháněna motorem NPO Energomash RD 108 svého druhého stupně, rychlost činí 1,5 km/s.

13:13 Minuta a nějaké drobné od startu, rychlost rakety činí asi 0,5 km/s, dle slov kosmonautů jde vše bez problémů.

13:12 Právě proběhl START! Třem statečným začala pětiměsíční kosmická mise. Stanice ISS se nyní nachází na pomyslné kružnici kolem Země asi 300 stupňů před Sojuzem, 409 kilometrů nad jižním Atlantikem.

13:11 Pouhá minuta do startu! Raketa je nyní přepnuta na vlastní elektrické baterie, od rakety se v následujících chvílích postupně odklopí dvě ramena startovací rampy, následovaná zbývajícími čtyřmi v okamžiku startu. Zážeh motorů prvního a druhého stupně přijde na řadu 8 vteřin před startem, o 3 sekundy později by již měly dosahovat maximálního tahu.

13:10 Zahájeno právě bylo tlakování palivových nádrží dusíkem.

13:09 T-3 minuty: spalovací komory prvního a druhého stupně, jež se současně zažehnou před startem, jsou tlakovány plynným dusíkem.

Posádka naposled mává před nástupem do lodi Autor: NASA
Posádka naposled mává před nástupem do lodi
Autor: NASA
13:08 "Na palubě je vše v pořádku, jsme připraveni", ozývá se ze Sojuzu.

13:07 T-5 minut. Ve výpisu předstartovních příprav v tomto čase nalezneme více bodů: řízení systémů rakety přebírají její počítače, aktivovány byly řídící panely velitele lodi, posádka uzavírá hledí přilb a začíná dýchat vzduch ze skafandrů.

13:06 Personál kosmodromu zadává klíč ke startovnímu příkazu, dochází k aktivaci softwarového programu, který za moment převezme kontrolu nad finálními přípravami, nejsou hlášeny žádné problémy.

13:03 Přípravy pokračují bez technických potíží, start se blíží.

13:02 Už jen deset minut a letíme. Právě jsou odemykány gyroskopy rakety, v lodi na její špici posádka aktivuje palubní záznamová zařízení.

13:00 Jako spousta lidí v dnešní době, i astronauté si oblíbili tzv. sociální sítě na internetu, především Twitter. Tom Marshburn dnes ráno napsal: "Šálek kávy, zemská přitažlivost, skvělá kombinace! Užívám si to naposledy před dnešním startem." Pozadu v "tweetování" nezůstal ani jeho kolega Chris Hadfield, který si ještě dnes také našel čas a psal: "Jeden poslední polibek - láska přes sklo s mojí ženou. Je ráno před startem, vyspal jsem se dobře, cítím se skvěle. Za 10 hodin letíme!" A po nedlouhé době pokračoval: "Tady na Bajkonuru právě vychází slunce, je jasné, chladné ráno dne startu. Právě jsme posnídali, jsme vzrušení!"

12:57 Posádka dokončila kontroly hermetičnosti svých skafandrů.

12:54 Posádka Sojuzu pokračuje v přípravách ke startu a listuje seznamy procedur. Éterem zní hudba z řídícího střediska, mající trochu uvolnit napětí.

Převoz rakety s lodí na startovací rampu 17. 12. 2012 Autor: Energia
Převoz rakety s lodí na startovací rampu 17. 12. 2012
Autor: Energia
12:51 Třístupňová raketa Sojuz-FG, která si v neděli (tedy 3 dny před startem) prošla v montážní hale finální kompletací (třetí stupeň s lodí byl připojen ke spodním stupňům a na jeho vrcholek přišla záchranná věž) a v pondělí brzy ráno místního času, kdy v Evropě byla ještě hluboká noc, se dočkala převozu na startovací rampu, která před skoro 52 roky posloužila Juriji Gagarinovi. V horizontální poloze, ležící na vlakové soupravě, nosič technici a personál přemisťovali ve větru a teplotě -30 °C, na blednoucí jasné obloze byla krásně patrná planeta Venuše. Sadistický zpravodaj NASA Rob Navias následně na místě natáčel rozhovory s několika lidmi, kterým z bund a čepic čouhaly jen rudé tváře, a ptal se jich na počasí. Člověku vzácně nebylo líto, že převoz rakety neviděl na vlastní oči.

12:49 Raketu osvětlují červánky soumraku, přípravy ke startu pokračují. Dojem kazí jen jakýsi technik, vyděšeně pobíhající kolem rakety.

12:43 K vynesení Sojuzu TMA-07M na orbit bude využit stejnojmenný nosič ve verzi -FG. Ruské rakety Sojuz již v historii mají za sebou více než 1500 úspěšných startů s různými náklady, jsou členy rodiny raket R-7. Jde o oficiálně třístupňové rakety, i když první stupeň je tvořen vlastně jen čtyřmi pomocnými motory, seskupenými kolem centrálního druhého stupně, jež je před startem zažehnut souběžně s prvním. Všechny stupně využívají coby palivo a okysličovadlo kerosin a tekutý kyslík.
49,5 m vysoká raketa Sojuz-FG má od května 2001 do dneška na kontě již desítky startů.

12:42 T mínus půl hodiny; probíhá aktivace dvou důležitých komponent: záchranné věže na špičce rakety a počítače, který bude již zanedlouho řídit automaticky poslední předstartovní úkony.

Posádka dnes startující lodi (zleva: T. Marshburn, R. Romaněnko a Ch. Hadfield). Autor: NASA
Posádka dnes startující lodi (zleva: T. Marshburn, R. Romaněnko a Ch. Hadfield).
Autor: NASA
12:34 Do svých křesel v lodi Sojuz kolem 11. hodiny našeho času zasedla posádka, která nečítá ani jednoho zelenáče. Velitel lodi v prostředním křesle, ruský kosmonaut Roman Romaněnko, má již za sebou 6měsíční pobyt na ISS v roce 2009. Po jeho levici sedí palubní inženýr lodi (kopilot), kanadský astronaut Chris Hadfield, dnes poletí do vesmíru již potřetí, má za sebou lety raketoplánem na stanice Mir i ISS, Chris je také budoucím velitelem stanice. Do pravého křesla lodi se uvelebil americký astronaut Thomas Marshburn, který ISS také již navštívil jako letový specialista raketoplánu Endeavour v létě 2009 a provedl na její palubě tři kosmické výstupy. Na stanici má tato trojice setrvat do května příštího roku.
Posádka se přidá k trojici již na stanici pracující od října, na emblému mise mají velmi výmluvné heslo: Mimo Zemi ... pro Zemi.

12:33 TV NASA právě reprízuje sestřih dnešních aktivit posádky před nástupem do lodě.

12:32 V současné chvíli končí testování systémů návratového modulu Sojuzu, v němž by posádka v případě selhání nosné rakety provedla nouzové přistání. Kosmonauti na palubě Sojuzu prověřují, zda jsou jejich skafandry Sokol dokonale uzavřené a těsní.

12:30 Právě začíná náš přenos dnešního startu lodi Sojuz, vítejte při jeho sledování. Raketa s lodí a již usazenými a připoutanými kosmonauty uvnitř je natankována a připravena letět. Na Bajkonur pomalu padá mrazivý soumrak, obloha je jasná, teplota vzduchu padá k -20 °C, do toho ještě trochu fouká vítr. Robustní rakety Sojuz jsou však proslulé svou schopností létat za každého počasí. Start se uskuteční v 18:12 místního času.

Sledujte start živě také prostřednictvím živého videopřenosu TV NASA s anglickým komentářem (začátek přenosu v poledne):

Následujte tento odkaz.




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.

Štítky: Online přenos, Sojuz


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »