Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zdarma do nitra radaru

Zdarma do nitra radaru

Radar ČHMÚ v Protivanově. Zdroj: geocaching.com.
Radar ČHMÚ v Protivanově. Zdroj: geocaching.com.
V sobotu 24. září 2011 mají zájemci z řad veřejnosti jedinečnou možnost nahlédnout do nitra procesu předpovědi počasí. Český hydrometeorologický ústav spolu s Lidovou hvězdárnou v Prostějově vás zvou na prohlídku jednoho ze dvou českých meteorologických radarů - moravského radaru u Protivanova.

Jen málokterý divák televize nesleduje relaci o počasí. Ta, kterou nabízí Česká televize, patří nejen díky své vynikající grafice k těm nejlepším. Proto si snad mohu dovolit odhadnout, že téměř každý divák důvěrně zná onen snímek s mapou České republiky, kterou tam překrývají dvě kružnice. Jedna má svůj střed v Praze, druhá poblíž Protivanova v místě zvaném Skalky (735 m n. m.). V těchto bodech jsou u nás pouhé dva radary, které měří momentální dešťové nebo sněhové srážky. Tyto snímky jsou v půlhodinových intervalech zveřejňované i na internetu a každý tak může docela přesně odhadnout, kdy v místě jeho výskytu, bydliště apod. začne a jak moc anebo přestane pršet. Vstoupit do nitra radaru není ani zdaleka všední záležitost. Ten, kdo se v sobotu 24. září 2011 dostaví mezi devátou a čtrnáctou hodinou k radaru u Protivanova, však takovou možnost mít bude. Vstup do radaru, včetně profesionálního doprovodu, zajistila prostějovská hvězdárna, dopravu k radaru i zpět si zajišťuje každý sám.

Protože Lidová hvězdárna v Prostějově dopravu k radaru nezajišťuje a nenese za ni ani žádnou odpovědnost, tedy každý zájemce o exkurzi cestuje na vlastní riziko a náklady, přináším dále podrobnější popis a zkušenosti, jak se na místo dostat.

Pro automobilisty: obec Benešov se nachází severně od silnice Boskovice - Prostějov. Severně je třeba z této silnice odbočit v obci Žďárná. Dále projedete už jen známým letoviskem Suchý.

Pro turisty: na místo lze také dojít procházkou z Protivanova. Zvládnul jsem to pohodlně za 54 minut, z toho část polní cestou po žluté značce a pak po vyasfaltované cestě označené modrou značkou.

Konečně pak jsem při osobním testu zjistil, že od autobusové zastávky v Benešově jsem k radaru došel úzkou neoznačenou vyasfaltovanou cestou za 12 minut.

Poznámka: Ptát se obyvatel Benešova na cestu k radaru nemá smysl, nerozumějí. Správně formulovaná otázka zní: Prosím, kudy k báni? Stříbřitou kopuli na 35 m vysoké věži spatříte naposledy z Benešova. V následném hustém lesním porostu nemáte šanci až asi 50 m před samotnou věží. To vyvolává pocit nejistoty. Navíc les je protkán spoustou cest, stezek a steziček. Proto se nechte správně nasměrovat.

Začátek exkurze je tedy stanoven na sobotu 24. září 2011 v 9 hodin před vchodem do radaru, předpokládané ukončení ve 14:30. Při vyšším zájmu než 15 osob (velmi pravděpodobné), budou účastníci rozděleni do stejně početných skupin, což je dáno kapacitou interiéru. Proto je třeba počítat s časovou rezervou. Průvodcem bude odborný zaměstnanec Českého hydrometeorologického ústavu.

Případné další informace lze získat na prostějovské hvězdárně.




O autorovi



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce H alfa Jindřichův Hradec

Další informace »