Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu přistání lodi Sojuz TMA-17
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu přistání lodi Sojuz TMA-17

Návratový modul Sojuzu se snáší na padáku do stepi
Návratový modul Sojuzu se snáší na padáku do stepi
2. června v 5:25 SELČ přistál v Kazachstánu návratový modul kosmické lodi Sojuz TMA-17, jejíž posádka strávila 6 měsíců na stanici ISS (tvořil ji Oleg Kotov, Soichi Noguchi a Timothy Creamer). Online přenos přistání jste mohli sledovat v tomto článku od 4:30.

5:39 Prostřednictvím NASA TV se snad již brzy podíváme na místo přistání Sojuzu. Náš přenos nyní končí, děkujeme za pozornost.

5:36

Posádka Sojuzu po přistání
Posádka Sojuzu po přistání
Členové záchranných týmů nyní otevírají poklop Sojuzu. Kosmonauti s jejich pomocí modul opustí a po lékařské prohlídce a svlečení skafandrů ve stanu, postaveném poblíž místa přitání, opustí step v helikoptérách. Ještě dnes také odletí do Hvězdného městečka.

5:33 NASA TV by měla za asi 15 minut vysílat živé záběry a videozáznamy z místa přistání.

5:30 Ruští letoví kontroloři právě potvrdili úspěšné přistání v 5:25 SELČ (9:25 místního času v Kazachstánu). Sojuz je v dobrém stavu, jen se při přistání převrátil na bok, což se občas stává.

5:23 Minuta do přistání. Pár sekund před ním čeká návratový modul poslední zážeh motorů, který sníží dopadovou rychlost Sojuzu. Vše jde podle plánu.

5:19

ls.jpg
Na obrázku můžete vidět plánované místo dnešního přistání. Záchranné týmy v těchto místech již spatřily Sojuz. Do přistání zbývá 5 minut.

5:17 Dva stabilizační padáky jsou po chvíli odhozeny a vystřídá je jeden velký hlavní padák, který pád Sojuzu brzdí až do přistání. V těchto chvílích dochází také k odhození tepelného štítu návratového modulu a vypuštění zbytků paliva manévrovacích motorků.

5:12 Rádiové spojení s lodí Sojuz se chvílemi ztrácí, což je ovšem při návratu normální.

5:09 V těchto chvílích by mělo dojít k otevření prvních dvou stabilizačních padáků. Čekáme na potvrzení.

5:07 Posádka lodi Sojuz právě zažívá největší přetížení.

5:05 Už nyní je ve vzduchu 12 helikoptér záchranných sil, které přistanou ještě před dopadem návratového modulu a jejich posádky se postarají o kosmonauty. Na místě přistání bleskově vyroste stan, ve kterém posádka Sojuzu podstoupí první lékařskou prohlídku.

5:00 Ruští letoví kontroloři potvrdili úspěšné rozdělení tří modulů lodi, což je základní předpoklad bezproblémového přistání. Sojuz za asi minutu vstoupí do zemské atmosféry ve výšce okolo 100 km.

4:56 Vše jde zatím podle plánu, zanedlouho dojde k separaci tří modulů, ze kterých se loď skládá.

4:52 Od Mezinárodní kosmické stanice se loď odpojila před necelými třemi hodinami (ve 2:04 SELČ). Nyní Sojuz po brzdícím manévru klesá do zemské atmosféry, do níž vstoupí za deset minut.

4:48

Oleg Kotov na palubě ISS
Oleg Kotov na palubě ISS
Posádka Sojuzu strávila na ISS celkem 163 dní. Jejími členy jsou Soichi Noguchi (Japonsko), Timothy Creamer (USA) a Oleg Kotov (Rusko). Kotov dnes ukončil svůj druhý dlouhodobý pobyt na stanici ISS, první absolvoval v roce 2007. Při návratu z něj prožil jako velitel Sojuzu TMA-10 nouzový balistický sestup, při kterém posádka zakusila přetížení až 9 G. Krátce před startem v Sojuzu TMA-17 navštívil Kotov v říjnu 2009 Českou republiku v rámci kongresu asociace ASE.

4:43 Brzdící manévr byl před chvilkou dokončen, trval asi 4 a půl minuty. Sestup lodi Sojuz zpět k Zemi právě začal.

4:34 Sojuz právě zažehnul hlavní motor servisní sekce proti směru letu, tento manévr, řízený počítači lodi, se postará o zpomalení lodi o asi 100 m/s, což stačí k tomu, aby loď za necelou půlhodinu vstoupila do atmosféry. V tomto je přistání lodi Sojuz srovnatelné s přistáním raketoplánu.

4:30 Vítáme vás u přenosu přistání kosmické lodi Sojuz TMA-17. Právě teď zbývá několik málo minut do brzdícího manévru, který loď zpomalí a "pošle domů."

Zdroje a doporučené odkazy:

Zdroje multimédií:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce H alfa Jindřichův Hradec

Další informace »