Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu startu raketoplánu Atlantis STS-132
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu startu raketoplánu Atlantis STS-132

titul.jpg
V pátek 14. května se raketoplán Atlantis vydal se šestičlennou posádkou a novým ruským modulem ke kosmické stanici ISS na svoji vůbec poslední misi. Jeho vzlet z Kennedyho kosmického střediska na Floridě se uskutečnil ve 20:20 SELČ. Přenos zde začal v 19:30.

20:37 Raketoplán Atlantis je opět ve vesmíru a náš přenos tímto končí. Rozhodně si ale nenechte ujít zpravodajství z jeho mise, které poběží na astro.cz v následujících dnech. Přistání raketoplánu se uskuteční 26. května.

20:32 Astronauty nyní čeká fotografování externí nádrže kvůli případné odpadnuté izolaci. Zatím šlo všechno velmi dobře.

20:29 Atlantis vypnul hlavní motory a odpojil se od externí nádrže. Nyní letí pouze setrvačností. O jeho navedení na plnohodnotnou oběžnou dráhu se postará zážeh motorů OMS za asi půl hodiny. Externí nádrž shoří v atmosféře nad Indickým oceánem.

20:28 Raketoplán by nyní mohl dosáhnout oběžné dráhy i s jen jedním motorem. Všechny tři ale fungují, jak mají. Všechny systémy fungují dobře.

20:26

et2.jpg
Atlantis rotuje o 180 stupňů kvůli lepší komunikaci skrz síť satelitů. Záběry TV NASA jsou z kamery na externí nádrži.

20:24 Rychlost raketoplánu je příliš vysoká na to, aby se v případě potřeby mohl vrátit na Floridu, nouzové přistání by se uskutečnilo v západní Evropě. Všechny systémy letounu jsou ale v pořádku.

20:22 Raketoplán odhodil své dva pomocné motory SRB. Dále jej budou pohánět tři hlavní motory, zásobené palivem z externí nádrže. Vše v pořádku

20:20

whole.jpg
Zážeh hlavních motorů, bočních raket a start! Atlantis je na své poslední cestě.

20:19 Řízení raketoplánu přebírají jeho palubní počítače.

20:18 Dvě minuty do startu, astronauti zavírají hledí přilb. Od externí nádrže byl odsunut odvětrávací poklop, který odváděl odpařující se kyslík, používaný v kapalné formě jako okysličovadlo pro hlavní motory.

20:13 Od raketoplánu se odsouvá rameno startovací rampy, které sloužilo k přístupu do kokpitu letounu. V případě potřeby se může vrátit do původní polohy do 10 sekund, aby mohla posádka stroj opustit v případě např. požáru.

20:11 Odpočet běží, 9 minut do startu.

20:09 Hlasování právě skončilo, start byl oficiálně povolen. Letový ředitel Mike Leinbach popřál posádce šťastnou cestu.

20:06 Oficiální odpočet ke startu je momentálně pozastaven v čase T-9 minut. Na konci této přestávky proběhne v řídících střediscích v Houstonu i na Floridě závěrečné hlasování, které rozhodne, zda se dnes poletí. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by byl start odložen.

20:03 Nalezené ložisko pravděpodobně start neovlivní, počasí také stále spolupracuje. Dnešní start se rychle blíží.

19:58 Atlantis při své poslední misi stráví celkem 6 dní připojený ke stanici ISS, na kterou dopraví ruský modul Rassvet a nosník s náhradními díly, posádka raketoplánu na stanici provede tři výstupy do volného kosmu. Více se o misi dozvíte v článku.

19:52 Vedoucí meteorologického týmu na mysu Canaveral Todd McNamara právě prohlásil, že šance dobrého počasí v době startu se zvýšila ze 70 na 90 procent. Systémy raketoplánu jsou v dobrém stavu.

19:49 Inženýři studují nalezené kuličkové ložisko, které bylo identifikováno jako část kamerového systému. Analýzy sice ještě nejsou kompletní, start ale zřejmě není ohrožen.

19:44

fldeck.jpg
Členové posádky byli po obědě informováni o situaci a navlečeni do oranžových skafandrů, které musí mít podle předpisů na sobě během startu i přistání. Na startovací rampu dorazili astronauti asi v 16:45 našeho času a byli postupně usazeni do kokpitu. V současné chvíli jsou již jedinými lidmi na startovací rampě.

19:37 Situace se zatím vyvíjí velmi pozitivně. Přípravy se obešly bez technických potíží a počasí dnes vypadá také dobře. Meteorologická situace je stabilní a současné podmínky start dovolují.

19:30 Vítejte u dnešního přenosu startu raketoplánu Atlantis, který se ve 20:20:09 SELČ vydá k Mezinárodní kosmické stanici.

Zdroje a doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



35. vesmírný týden 2024

35. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 26. 8. do 1. 9. 2024. Měsíc je ve fázi kolem poslední čtvrti a je tedy nejlépe viditelný nad ránem a dopoledne. Prochází Plejádami a potkává ranní planety. Hlavně Saturn a Neptun už můžeme sledovat celou noc a ráno jsou Jupiter, Mars a Uran opravdu vysoko v souhvězdí Býka. Ráno se postupně vynoří Merkur. Venuše je večer stále velmi nízko. Aktivita Slunce je nejvyšší od roku 2001. Komety sledujeme hlavně na večerní obloze a u Slunce. NASA potvrdila, co se trochu očekávalo, že posádka Starlineru se v něm nevrátí a počká až na odlet mise Crew 9 v únoru. Startuje očekávaná soukromá mise Polaris Dawn. Blue Origin chystá další misi NS-26.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Okolí hvězdy WR134 v Labuti

Titul Česká astrofotografie měsíce za červenec 2024 obdržel snímek „Okolí hvězdy WR 134 v Labuti“, jehož autorem je Václav Kubeš.     V červencovém kole soutěže Česká astrofotografie měsíce, kterou zaštiťuje Česká astronomická společnost, jsme se opět podívali na letní

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

T Coronale Borelalis

Čekání na vzplanutí T CrB jako Nova

Další informace »