Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hodina Země v sobotu 27. března 2010 ve 20:30

Hodina Země v sobotu 27. března 2010 ve 20:30

earthour.jpg
Největší světová organizace pro ochranu přírody, WWF, vyzývá prostřednictvím Českého svazu ochránců přírody česká města, vesnice, firmy i jednotlivce, aby se připojili k celosvětové klimatické akci Hodina Země 2010. Proběhne 27. března od 20:30. Jde o symbolické hodinové vypnutí veřejného osvětlení, zhasnutí dominant, osvětlení budovy Vaší firmy či zhasnutí ve Vaší domácnosti. Zhasnutím se připojíte k cca 6 000 obcí po celém světě, k mnoha milionům lidí a dáte tak najevo, že si uvědomujete svoji odpovědnost za budoucnost naší Země.

Trocha historie

Historie Hodiny Země se datuje k 31. březnu 2007, když více než 2,2 miliónu domácností a firem v australském Sydney vypnulo na hodinu svá světla. Uply­nul jeden rok a Hodina Země dosáhla již do 370 měst a obcí, ve více než 35 zemích, v 18 časových pásmech. Kampaň se proměnila z události v Sydney v celosvětové hnutí za trvale udržitelný život. Odhadem 50 až 100 milionů lidí po celém světě zhaslo v roce 2008 v rámci Hodiny Země svá světla a světově známé dominanty, včetně mostu Golden Gate v San Francisku, římského Kolosea, reklamy na Coca-Colu na náměstí Times Square nebo hotelu Jumeirah v Dubaji na jednu hodinu potemněly.

Zdroj: http://friskingskies.files.wordpress.com/2009/04/earth_hour_eifel_tower_2009.png?w=455&h=958
Zdroj: http://friskingskies.files.wordpress.com/2009/04/earth_hour_eifel_tower_2009.png?w=455&h=958
Ve svém třetím roce se Hodina Země 2009 zapsala do historie jako dosud nej­rozsáhlejší dobrovolná akce vůbec. Hodina Země 2009 představovala vůbec první celosvětové vyjádření názoru. I úspory energie ukazují, že stovky milionů lidí hlasovaly pro Zemi tím, že svá světla vypnulo 4159 měst v 88 ze­mích včetně 79 hlavních měst a 9 z 10 nejlidnatějších velkoměst. Mezi světově známými stavebními památkami, které podpořily akci zhasnutím, byla např. Sfinga a pyramidy v Gíze, socha Krista spasitele v Brazílii nebo pařížská Eiffelova věž.

Hodina pro Zemi není žádnou vědeckou či výzkumnou akcí. Hodina pro Zemi je zejména happeningem proti globálnímu oteplování a za snižování emisí CO2, nicméně s fenoménem světelného znečištění dostává i druhý rozměr. To ovšem neznamená, že by se v potemnělých lokalitách nedala využít ke "změření" oblohy,pořízení naprosto jedinečných snímků potemnělého města nebo k posezení venku pod potemnělou oblohou či doma při svíčkách.

Českým organizátorem akce je ZO ČSOP Veronica a seznam všech měst a firem, které se k akci připojují najdete ZDE. Přidat se můžete i na Facebooku ZDE.

Stránku s mnoha krásnými fotkami z akce, které vám po kliknutí zhasnou, najdete ZDE.




O autorovi

Jan Kondziolka

Jan Kondziolka

Narodil se v roce 1985 v Karviné, kde doposud žije. Mezi lety 2005 a 2009 působil jako redaktor Instantních astronomických novin. Po zániku IAN píše pro Astronomie.cz a Astro.cz. Píše hlavně o světelném znečištění, ale zabývá je jím také prakticky - jeho měřením, popularizací; realizoval také několik grantových výzev a stojí za vznikem Beskydské oblasti tmavé oblohy. K jeho koníčkům kromě astronomie patří hasičství, focení, jízda na kole a chov králíků.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »