Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Online přenos startu raketoplánu Endeavour 2
Vít Straka Vytisknout článek

Online přenos startu raketoplánu Endeavour 2

Posádka nastupuje svou cestu na startovací rampu
Posádka nastupuje svou cestu na startovací rampu
Start raketoplánu Endeavour k misi STS-127 byl 14. července opět zrušen kvůli bouřkové oblačnosti nad kosmodromem. Další pokus o start je v plánu 16. července v 0:03.

0:48: Pocity astronautů, opouštějících raketoplán po celkově pátém odvolání startu, musí být opravdu smíšené. Držme palce a přejme astronautům pevné nervy, děkujeme za pozornost.

0:44:

Oblačnost nad rampou 14. 7.
Oblačnost nad rampou 14. 7.
Hodiny stále ukazují T-9 minut a dnes už znova odpočítávat nezačnou. Start byl opět odvolán kvůli bouřce, pohybující se nad kosmodromem.

0:39: Probíhá závěrečné hlasování ohledně povolení nebo odložení startu v řídících střediscích.

0:34: NASA TV ukazuje záběry ošklivé oblačnosti na sever od startovací rampy. Rozhodnutí však ještě nepadlo.

0:27: Pokud by došlo i dnes ke zrušení startu, NASA má poslední šanci zítra. 24. července má k ISS odstartovat ruská zásobovací loď Progress a při jeho připojení ke stanici na ní nesmí být raketoplán. Pokud by tedy NASA nestihla start ani zítra, letělo by se nejdříve 27. července.

0:21: Do startu zbývá poslední půlhodina. Odpočítávání se opět rozběhne v 0:42, předtím musí dát řídící střediska v Houstonu a na Floridě souhlas se startem. Ten by dnes mohlo překazit opět jen počasí, situace je pod dohledem meteorologů.

0:15: Počasí v této chvíli vypadá v Kennedyho kosmickém středisku asi takto: bouřková oblačnost na jih od kosmodromu, která porušovala bezpečnostní předpisy, se již odsunula ale je zde pod bedlivým dohledem další oblačnost na severu.

0:11: Do startu zbývá 40 minut, nevyskytly se žádné technické potíže a jedinou starost představuje počasí, které je pečlivě sledováno.

23:58: Odpočítávání se plánovaně zastavilo v čase T-9 minut, tato poslední přestávka poskytuje čas odpovědným orgánům rozhodnout o osudu dnešního pokusu o start, v plánu v 0:51:24 SELČ.

23:54: Počítače raketoplánu přijímají z Houstonu navigační data.

23:52: Velitel posádky raketoplánu Endeavour si dnes zapsal do svého internetového "deníku": "Právě jsme se probudili. Zatímco doufáme, že dnešek je tím dnem (startu), víme, že nic není jisté do zážehu motorů". A v souvislosti se včerejším zrušením startu: "Jsme zpátky v ubytovně pro posádku po rychlé večeři. Odklady nejsou pro legraci a už jsem v takové situaci byl. Zkrátka s tím musíte počítat".

23:47: Bouře, porušující bezpečnostní předpisy, se má přesunout z oblasti kosmodromu během blízké doby, start by ovlivnit neměla.

23:39: Poklop do kokpitu raketoplánu je uzavřen a zkoušky hermetičnosti byly úspěšné. Technici se chystají opustit startovací rampu.

23:36: Raketoplán je po technické stránce v pořádku, jedinou starost působil technikům nedoléhající kryt jednoho z motorů letounu, jež jej chrání při jeho pobytu na startovací rampě. Nakonec bylo rozhodnuto, že kryt nepředstavuje problém. Jinak se týmy nepotýkají s technickými potížemi. Ovšem počasí představuje opět možný problém, dnešní předpověď počítá pouze se 40procentní šancí dobrých podmínek, situace je monitorována. V současné chvíli jsou porušeny bezpečnostní limity bouřkou na jih od mysu Canaveral.

23:33:

Velitel obsazuje své místo na letové palubě
Velitel obsazuje své místo na letové palubě
Posádka má za sebou poslední zamávání novinářům, cestu mikrobusem na rampu a nyní je již připoutána na svých místech v kokpitu raketoplánu. Při startu a přistání mají na sobě astronauté oranžové kombinézy a přilby (nejedná se o klasický skafandr).

23:30: Vítáme vás u online přenosu odloženého startu mise STS-127, která má doručit na ISS poslední část japonského modulu Kibo. Dnešní pokus o start je pátým v pořadí, dva pokusy v červnu byly zrušeny kvůli únikům vodíku z externí nádrže v místě připojení ventilačního potrubí a 12. a 13. července startu zabránilo počasí.

Doporučené odkazy:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Slunce

Slunce H alfa Jindřichův Hradec

Další informace »