Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  42. vesmírný týden 2013

42. vesmírný týden 2013

Mapa oblohy 16. října 2013 ve 20 hodin SELČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 16. října 2013 ve 20 hodin SELČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 14. 10. do 20. 10.

Měsíc bude v úplňku. Večer je vidět Venuše, ráno Jupiter a Mars. Slunce je trochu aktivnější. Ráno je vidět několik zajímavých komet. Pokračují večerní přelety ISS.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 16. října ve 20:00 SELČ.

Obloha:

Měsíc bude koncem týdne v úplňku. Ten připadá na 18. říjen a zároveň Měsíc projde polostínem Země. Jižní část úplňku proto nepatrně ztmavne.

Kometa ISON, Mars a Regulus 15.10.2013, data: Guide 9 Autor: Martin Gembec
Kometa ISON, Mars a Regulus 15.10.2013, data: Guide 9
Autor: Martin Gembec
Planety:
Venuše (−4,2 mag) je jedinou večer viditelnou planetou. Po zvětšení se ukáže kotouček v první čtvrti. Za soumraku je Venuše krásnou večernicí, ačkoli je jen velmi nízko na západě až jihozápadě. V tomto týdnu míjí jasnou hvězdu ze souhvězdí Štíra – Antares.
Ráno je vysoko nad jihem Jupiter (−2,3 mag), který se nachází v Blížencích. Vidět je také planeta Mars (+1,6 mag), která právě prochází podél hvězdy Regulus v souhvězdí Lva. 15. října vytvoří Regulus, Mars a kometa ISON pomyslnou úsečku s rudou planetou uprostřed.
Trojúkaz na Jupiteru ve většině případů zakryla oblačnost, ale možná se na Ostravsku našlo pár šťastlivců. Úkazy jupiterových měsíčků se v tomto týdnu příliš netrefují do brzkých ranních hodin. Snad jen v noci na pondělí 21. 10. tam máme přechod stínu Ió a zatmění Ganymédu. Velká červená skvrna (GRS) prochází přes střed kotoučku nejlépe v úterý 15. 10. v 6:05, případně v neděli 20. 10. v 5:10 (oba časy SELČ).

Slunce pokračuje ve zvýšené aktivitě. O víkendu jsme viděli na jeho povrchu dvě výrazné aktivní oblasti s poměrně velkou aktivitou. Zda způsobí alespoň jedna z nich pěknou erupci a případně polární záře, na to si musíme počkat a být v pozoru. Vývoj skvrn můžete sledovat na aktuálním snímku SDO.

Ráno můžeme vidět tři komety. Podrobněji to rozebírá Petr Horálek v samostatném článku.

Přelety ISS pokračují na večerní obloze. Data přeletů dostanete na proklik z tabulky. Pro rychlou předpověď přeletu si stačí kliknout na nejbližší město. (Odkazy v tabulce, v ČR od západu na východ, vedou na Heavens-above.com)

Stanice ISS
Karlovy Vary Plzeň Ústí nad Labem
Praha České Budějovice Liberec
Jihlava Pardubice Hradec Králové
Svitavy Brno Olomouc
Zlín Ostrava Bratislava

Podrobněji si můžete přelety různých družic, záblesky a jiné zajímavosti vyjíždět také na serveru Calsky.com.

Kosmonautika:

  • 7. října přišla zpráva o úmrtí 4. amerického astronauta Scotta Carpentera. Byl to člen skupiny prvních sedmi astronautů a letěl v lodi Mercury (Aurora-7) jako druhý Američan kolem Země.
     
  • Společnost SpaceX provedla další úspěšný test rakety Grasshopper. Výsledkem těchto testů má být postupně to, že první stupeň rakety Falcon 9 se má být schopen motorickým manévrem vrátit na zem a být znovu použitelný.
     
  • Sonda Juno se na své cestě k Jupiteru protáhla kolem Země, čímž získala větší rychlost k dosažení této planety. Během manévru byly v plánu testy přístrojů, ale při nejtěsnějším přiblížení, mimo dosah sledovacích stanic, došlo k přechodu sondy do nouzového režimu. Sonda samotná je v pořádku, pouze došlo k nějaké neočekávané chybě, která je nyní předmětem zkoumání.
     

Výročí:

  • 15. října 2003 (10 let) odstartovala kosmická loď Shenzhou 5. Na palubě byl první čínský kosmonaut Yang Liwei.
     
  • 19. října 2008 (5 let) odstartovala sonda IBEX (Interstellar Boundary Explorer). Jejím úkolem je vystopovat hranici heliosféry pomocí studia částic, které odtud přilétají.
     

Výhled na příští týden:

  • Orionidy
  • Výročí: Deep Space 1
  • končí letní čas

Mapa oblohy s úkazy v říjnu ke stažení v PDF,
Interaktivní online planetárium,
Mapa oblohy online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »